Plánujete rekonštrukciu? Tento rok budete potrebovať značne viac financií

Plánujete rekonštrukciu? Tento rok budete potrebovať značne viac financií

Rekonštrukcia bytu či stavba domu sa môže tento rok vyšplhať do naozaj vysokých súm. Ceny stavebných materiálov prudko rastú a preto pokiaľ chcete rekonštruovať, je na mieste začať premýšľať nad rozpočtom a do prerábky sa pustiť ideálne čím skôr. Ceny niektorých surovín sa totiž zvyšujú takmer každý týždeň.

Pokiaľ sa rozhodnete pre rekonštrukciu, určite je potrebné zvážiť svoje finančné možnosti a premyslieť všetky možnosti, porovnať ceny materiálov a pre istotu svoj rozpočet navýšiť minimálne o 20 %, nakoľko ceny neustále rastú a pokým dôjde k reálnej kúpe, môžu sa vopred preverené ceny zmeniť.

Pri zvažovaní možností financovania rekonštrukcie existuje niekoľko spôsobov, ako ho zabezpečiť. Ak vás tlačí čas, najvhodnejším spôsobom je zobrať si spotrebný úver, ktorý môžete získať už za niekoľko minúť do výšky maximálne 35 000 eur  bez dokladovania s maximálnou dĺžkou splatnosti osem rokov. Pri vyšších sumách sa však toto klientom nemusí vyplatiť, nakoľko síce doba splatnosti je kratšia, no vďaka vysokým úrokom môžu preplatiť tisíce eur.

Ďalším spôsobom financovania je účelový hypotekárny úver na rekonštrukciu, ktorý sa oplatí už pri výške 5000 eur, kde sa úroková sadzba pohybuje vo výške približne jedno percento. Úver je tak vďaka dlhšej dobe splatnosti lacnejší. Suma, ktorá je ušetrená na splátke, sa tak môže investovať a pri výnosoch aspoň päť percent môže investované peniaze klient využiť na mimoriadnu splátku, prípadne investíciu do nehnuteľnosti alebo úver splatiť rovnako za osem rokov ako keby splácal spotrebný úver. Táto možnosť klienta môže vyjsť oveľa lacnejšie.

Jednou z možností je aj získanie úveru prostredníctvom stavebnej sporiteľne, kde klient získa nižší úrok ako pri spotrebnom úvere. Pri tejto možnosti však klientovi vzniká povinnosť dokladovať všetky financie použité na prerábku nehnuteľnosti vo forme bločkov a faktúr.

Najlepšou možnosťou je pre klienta financovať rekonštrukciu nehnuteľnosti s použitím vlastných zdrojov. Pokiaľ má klient nasporené financie, nie je to problém, no taktiež nie je úplne namieste minúť napríklad celú svoju finančnú rezervu.

Pokiaľ sa teda chystáte prerábať, je vhodné sa poradiť so svojim finančným poradcom, ktorý vám poradí najvhodnejšie riešenie financovania.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti.

spracovaním osobných údajov